Wij volgen de inhouden van de syllabus PIE en de examenprogramma’s PIE. Deze zijn leidend. Indien de examenprogramma’s van beide keuzevakken tegen de syllabus van profielmodule 2 wordt afgezet komt deze overlap ook terug in de examenprogramma’s en de syllabus. We constateren met deze opmerking dat er te veel overlap in de syllabus van de profielmodulen en de examenprogramma’s van de keuzevakken zit. Aangezien ons materiaal hierop aansluit, komt dit hierin terug. De reden dat wij toch alles aanbieden (inclusief overlap) is dat een ander profiel mag kiezen uit een keuzevak PIE. Ook een leerling die geen basis heeft, vandaar moeten wij dit dekkend aanbieden. Indien deze keuzevakken i.c.m. het profiel PIE worden aangeboden zullen deze keuzevakken in de leerlijn moeten worden opgenomen om overlap eruit te halen. (Tenzij er door de school bewust voor wordt gekozen om de overlap deels aan te bieden.)
Een leerling hoeft volgens de syllabus van PIE slechts een hechtlas te maken in profielmodule 2 bewerken en verbinden van materialen. Techno-Skills MIG MAG 1 gaat veel verder dan dat, daarom is het advies om profielmodule 2 en keuzevak booglasprocessen te combineren in de leerlijn. Verdere verdieping zit in Techno-Skills MIG MAG lassen 2, TIG Lassen, Beklede elektrode etc. om in het keuzevak Booglasprocessen te verdiepen.
Praktisch booglassen is ontstaan vanuit keuzevak Booglassen 2 (oud keuzevak). Omdat er geen ‘verdiepende’ keuzevakken meer mogen zijn, wordt een combinatie van de twee keuzevakken lassen geadviseerd. Overlap vanuit de examenprogramma’s wordt hiermee eruit gehaald en leerlingen krijgen dan toch nog verdieping met de Techno-Skills hierboven i.c.m. veel oefenwerkstukjes. In onze omschrijving staat dat een docent buiten de basis van bovenstaande Techno-Skills eigen opdrachten kan gebruiken om de vaardigheid met veel oefenen goed onder de knie te krijgen.
Techno-Skills CNC basis komt inderdaad ook voor in profielmodule 1 en dient als ‘basis’ voor CNC. Aangezien het keuzevak CNC Technieken ook door andere profielen aangeboden kan worden zit deze in het standaard arrangement van dit keuzevak. Indien u dit aanbiedt i.c.m. het profiel PIE, is het raadzaam profielmodule 1 en het keuzevak CNC te combineren om overlap uit de examenprogramma’s te beperken. Verdere verdieping wordt gedaan in dit keuzevak d.m.v. drie extra praktijkopdrachten die gemaakt zijn vanuit het project CNC Programmeertechnieken.
Techno-Skills worden ontwikkeld op basis van deeltaken en eindtermen in de syllabus of examenprogramma. Elke deeltaak en/of eindterm is gekoppeld aan BB/KB/GL. Dit betekent dat een BB leerling een ander arrangement uitvoert dan KB/GL. De reden waarom dit nauwelijks zichtbaar is komt omdat er in de syllabus en examenprogramma’s slechts bij enkele kleine onderdelen onderscheid wordt gemaakt tussen BB/KB/GL. Wij volgen de syllabus en examenprogramma’s.
Absoluut. Wij nemen de syllabus voor de profielmodulen en de examenprogramma’s voor de keuzevakken als basis voor de ontwikkeling van ons onderwijsmateriaal.
In een CSPE PIE staat niets wat niet in de syllabus van PIE/BWI is vastgelegd. Dat mag volgens de wet niet. Aangezien wij de syllabus volgen en controleren op de dekkingsgraad is dit gewaarborgd.
Ons materiaal maakt gebruik van hetzelfde didactische model als de mbo opleidingen die Consortium materiaal afnemen. Dit model is gebaseerd op een bepaalde cyclus (PDCA) die Consortium breed wordt gehanteerd. De verschijningsvormen van de uitwerking van deze cyclus kunnen afwijken. Hierover is door de betreffende docenten in de vmbo en mbo ontwikkelteams goed nagedacht. Bijvoorbeeld: Een vmbo leerling maakt gebruik van vier stappen. Oriënteren, voorbereiden, uitvoeren en controleren en reflecteren. Omdat bij bijvoorbeeld een mbo-2 opleiding ook meer naar het proces van de leerling wordt gekeken, zijn enkele van deze stappen uit elkaar gehaald om het proces inzichtelijker te maken voor de leerling.
Wij staan open om tutorials van elke 2d/3d CAD leverancier te plaatsen in ons materiaal. Op dit moment hebben twee leveranciers hiervan gebruik gemaakt.Indien de school een ander tekenpakket gebruikt dan wij in ons materiaal aanbieden (keuze uit twee), kan dit zo geplaatst worden door de betreffende school. Ons materiaal kan dus worden uitbreiden met eigen materiaal of materiaal van een leverancier.
Zie deze link: https://www.consortiumbo.nl/StippWebDLL/Resources/Handlers/DownloadBestand.ashx?ID=1000026931
Wij participeren volop in de landelijke schoolexamenbank PIE en gaan onze toetsitems hier inbrengen. Deze landelijke schoolexamenbank stelt docenten in staat zelf schoolexamens samen te stellen of een voorbeeldexamen te downloaden. Een schoolexamen bestaat dan altijd uit: Kennisvragen, Praktijkoefeningen en een combinatie van beide afhankelijk van het niveau van de leerling (BB/KB/GL)
Een school is zelf verantwoordelijk voor zijn eigen schoolexamens en de landelijke schoolexamenbank is slechts een hulpmiddel. Voor meer info: http://nieuwvmbo.nl/schoolexamenbankvmbo/
Alle fouten die worden gemaild naar ICThelpdesk@consortiumbo.nl worden binnen niet afzienbare tijd (richtlijn: één week) aangepast en dit wordt terug gecommuniceerd naar de indiener.
De toetsvragen zijn nagekeken en de fouten zijn opgelost. Het kan zijn dat er nog steeds iets in staat. In dat geval vragen wij docenten contact op te nemen met de ICT helpdesk zodat dit opgelost kan worden. Wij vragen wel een concreet voorbeeld voor aanpassing.
Wij bieden geen kant en klare methode. Wij vinden dat elke leerling, docent, school, regio anders is en dat hier een andere leerlijn nodig is. Dit maatwerk bieden wij en richten wij samen met de school in! Tijdens een sessie met ons richten wij samen met de school alles naar wens in.
Het doel van de toetsen in de Techno-Skills kaarten is diagnostisch. De leerling kan kijken of de stof vanuit de kenniskaarten wordt beheerst. De antwoorden van deze toetsen worden niet opgeslagen.
Het kan natuurlijk altijd voorkomen dat u een fout tegenkomt in een tekening of Techno-Skills. Indien dit het geval is, stuurt u een mailtje naar feedbackk@consortiumbo.nl. De opmerking komt dan bij de betreffende ontwikkelgroep, waarna u feedback krijgt over het vervolg van uw opmerking.
Het Consortium maakt voor het onderwijsmateriaal van het vmbo gebruik van de ELO ItsLearning om het materiaal in te publiceren. Indien u deze of een andere leeromgeving gebruikt, kan er een koppeling worden gemaakt met zogenaamde Single Sign-on. Wel dient uw ELO dan een zogenaamde AICC koppeling te ondersteunen.
Een vmbo leerling die met ons materiaal werkt maakt gebruik van een grote integrale praktijkopdracht. Opgebouwd volgens hetzelfde didactische model als het mbo, maar aangeboden in een leeromgeving omdat er andere wensen zijn rondom toetsing, volgen van leerlingen etc.
Techno-Skills is een product voor vmbo scholen ter ondersteuning van de grote integrale praktijkopdracht, ontwikkeld op verzoek van lidscholen, omdat uitgevers niet aan de slag wilden met nieuwe methodes. Techno-Skills is slechts een klein deel van het complete vmbo aanbod en niet ontwikkeld voor het mbo omdat uitgevers daar actuele en specifieke methodes voor schrijven.
Zie de planning op onze website. Via deze link: https://www.consortiumbo.nl/mbo/techniek-en-procesindustrie/
Indien uw school Its Learning gebruikt als ELO kunt u uw leerlingen via een zogenaamde AICC link laten inloggen. U kunt hierover contact opnemen met de ICT Helpdesk.
In onderstaande Techno-Skills
In elke basishuisinstallatie Techno-Skills kaart, staat in de vaardighedenkaart een dergelijke lijst.
Wij adviseren om de profielmodulen en keuzevakken niet als losse blokken te zien, anders zit er overlap tussen de syllabus en examenprogramma’s, waardoor gedacht zou kunnen worden dat de stof meerdere keren aangeboden wordt.
Het heeft, wat ons betreft, de voorkeur om vooraf na te denken over het volledige onderwijsprogramma en op basis van de inhouden van de examenprogramma’s de Programma van Toetsing en Afsluiting (PTA) in te richten. Wij vinden dat de PTA het fundament is om het onderwijsmateriaal per school te arrangeren en leveren dan ook geen kant en klare methode. Elke leerling, docent, school, regio is anders en dan is er ook een andere leerlijn nodig. Dit maatwerk bieden wij en richten wij samen met u in!