NIEUWS

Samenwerking techniekonderwijs in Hoogeveen

Samenwerking techniekonderwijs in Hoogeveen biedt leerlingen meer keuze en goede toekomstmogelijkheden

logo wolfsbos logo Alfa logo roelof van echten

De vraag naar technisch geschoold personeel blijft onverminderd groot. Voldoende vakmensen zijn ook voor de Hoogeveensche en regionale economie van groot belang voor het behoud van de werkgelegenheid in de regio. Vandaar dat RSG Wolfsbos, het Roelof van Echten College en het Alfa-college al sinds 2012 gezamenlijk vormgeven aan het techniekonderwijs in Hoogeveen om op die manier een goede doorstroom via het middelbaar beroepsonderwijs naar de arbeidsmarkt te stimuleren.

Intensieve samenwerking technisch onderwijs
Vmbo-leerlingen kiezen in het derde leerjaar een profiel, bestaande uit een aantal modules. Het grote voordeel van de samenwerking is dat leerlingen van klas 4 vmbo kunnen kiezen uit een breed assortiment modules ongeacht op welke school de modules worden aangeboden. De modules zijn onderdeel van de nieuwe profielen Bouwen, Wonen en Interieur (BWI), Produceren, Installeren & Energie (PIE) en Dienstverlening & Producten (D&P). In de regioplannen wordt de lat hoog gelegd en is de ambitie uitgesproken dat ook het profiel Mobiliteit & Transport vanaf volgend schooljaar deel gaat uitmaken van het samenwerkingsprogramma. Daarnaast is er aandacht voor goede, eventueel versnelde, aansluiting richting het vervolgonderwijs. Om de samenwerking tussen de scholen te intensiveren, worden de mogelijkheden onderzocht om een gezamenlijke (techniek)bovenbouw te realiseren. Op dit moment beslaat de samenwerking één dagdeel in de week.

Toekomstgericht onderwijs
Vmbo-leerlingen van RSG Wolfsbos en het Roelof van Echten College zijn iedere donderdagochtend druk bezig met uitdagende opdrachten uit een van de acht techniekmodules. De lessen worden, afhankelijk van het keuzemoduul, gegeven op één van de drie scholen. In het technieklokaal van RSG Wolfsbos wordt druk gezaagd, getimmerd en geschilderd. Opvallend is dat er niet alleen leerlingen van RSG Wolfsbos met hun opdracht bezig zijn, ook leerlingen van het Roelof van Echten College volgen hier technieklessen. Wessel Beekelaar en Maikel Blok, beide leerlingen uit klas 4 vmbo van het Roelof van Echten College, volgen de module ‘Schilderen en Spuiten’. Wessel vertelt: “We willen allebei graag schilder worden, daarom hebben we bewust voor deze module gekozen. Dat we nu elke donderdagochtend les hebben bij RSG Wolfsbos is eigenlijk alleen maar leuk en heel erg leerzaam.” Maikel vertelt enthousiast verder: “Deze module wordt op onze eigen school niet gegeven, maar het is hartstikke mooi dat we op deze manier wel de kans krijgen om de richting te kiezen waar we later ons beroep van willen maken. Ik ben hier echt met toekomstgerichte praktijkopdrachten bezig.”


Vrijstelling
Ook op het Alfa-college volgen vmbo-leerlingen van RSG Wolfsbos en het Roelof van Echten College technieklessen. Docent Wim ten Caat van het Alfa-college licht toe: “In deze lessen krijgen dertien leerlingen onder andere theorielessen over elektrotechnische schakelingen en oefenen ze met installaties op een bord. Het grote voordeel van deze modules op het Alfa-college is dat leerlingen die straks een opleiding kiezen in de Elektrotechniek/Engineering, een vrijstelling krijgen voor het praktijkonderdeel Elektrotechniek. Zij kunnen dan alvast starten met praktijkonderdelen van het volgende blok.” Thomas Otten en Abel Mehertab Gebrekristous, leerlingen uit 4 vmbo van RSG Wolfsbos, volgen dit jaar technieklessen op het Alfa-college. Beide geven aan dat ze heel veel geleerd hebben en dat ze het ook interessant vonden om de lessen op het Alfa-college te volgen. Beide leerlingen gaan doorstuderen richting Elektrotechniek. Thomas op het Drenthecollege in Assen en Abel op het Alfa-college in Hoogeveen.

Groot aanbod aan keuzes
Gezamenlijk worden op deze manier de volgende keuzemodules aangeboden: meubel maken, schilderen en spuiten op kunststoffen en metalen, gevelopeningen van BWI, robotica, digispel van D&P, plaat- en constructiewerk, utiliteitsinstallaties, booglasprocessen en praktisch booglassen van PIE. De laatste drie keuzemodules kunnen voor leerlingen een versnelde doorstroom naar het Alfa-college in Hoogeveen opleveren.

 
   


Voor meer informatie kunt u contact opnemen met
- Sytske Poppinga (Communicatie/PR RSG Wolfsbos), tel. 06- 39 57 06 87 of per e-mail: s.poppinga@wolfsbos.nl
- Annemiek van der Maat, medewerker Marketing, Communicatie en Voorlichting van het Alfa-college, telefonisch bereikbaar via  088-3342072 of per e-mail a.vandermaat@alfa-college.nl
- Rian de Roo (Communicatie/PR Roelof van Echten College): tel. : 0528 - 35 86 62, mob.: 06 - 54 91 83 99 of per e-mail r.deroo-prinsen@rvec.nl
 

Foto (Sytske Poppinga): Leerlingen van beide voortgezet onderwijsscholen zijn bezig met hun opdracht in het technieklokaal van RSG Wolfsbos.